13 MARATON ENERGETYKÓW

9 sierpnia w upalną niedzielę odbyła się 13 edycja Maratonu Energetyków w ramach którego zorganizowane zostały trzecie mistrzostwa pracowników EDF w maratonie i nordic walking. Imprezę zorganizował klub SBD Energetyk Rybnik działający przy fundacji EDF Polska.

Zawody odbyły się w rybnickiej dzielnicy Grabownia na trzy kilometrowej pętli poprowadzonej wokół zbiornika wodnego Grabownia. Aby przebiec dystans maratonu należało wspomnianą pętlę pokonać czternaście razy co było nie lada wyzwaniem. Nawierzchnia którą pokonywali biegacze co rusz się zmieniała, począwszy od leśnej ścieżki poprzez trylinkę, a kończąc na kostce brukowej. Dodatkowym utrudnieniem i głównym rozdającym karty na biegu był panujący upał, który doskwierał zarówno biegającym jak i obsłudze biegu i kibicom. Mając na uwadze zdrowie i bezpieczeństwo uczestników zawodów organizatorzy zadbali o punkty na których biegacze mogli schłodzić swoje rozgrzane ciała. Na trasie była kurtyna wodna rozstawiona przez strażaków jak i trzy miejsca z miskami z zimną wodą i gąbkami, a także karetka pogotowia z obsługą medyczną. Uczestnicy biegu co trzy kilometry mogli skorzystać z punktu odżywczego zaopatrzonego w wodę, izotonik oraz owoce. Pomimo ogromnego upału humory wszystkim uczestnikom dopisywały i wszyscy zmęczeni, ale  zadowoleni kończyli swój bieg. Pełny dystans maratonu przebiegły 43 osoby, a najszybciej uczynili to Artur Roczkowski (3:03:48) oraz Michalina Janowska (3:40:49) oboje reprezentujący barwy Energetyka Rybnik. Wszystkich uczestników biegu było 93 oraz pięć osób startujących w nordic walking. W mistrzostwach pracowników EDF wzięło udział 7 osób, a najszybciej dystans maratonu przebiegł Adam Przesdzienk (4:08:05) wyprzedzając Krzysztofa Surmana oraz Mirosławę Motyl, która jednocześnie była najszybszą i jedyną kobietą.

Na wszystkich uczestników na mecie czekał piękny medal, pakiet regeneracyjny i miłe spotkanie przy kawie z domowym ciastem. Najlepsi otrzymali puchary i nagrody rzeczowe, a kilka osób wylosowało dodatkowe nagrody.

Maraton Energetyków przeszedł do historii, ale można być niemal pewnym, że za rok odbędzie się kolejna edycja bo szkoda byłoby zmarnować potencjał jaki drzemie w organizatorach jak i dobre oceny za organizację tegorocznego biegu.

Mężczyźni
1 ARTUR ROCZKOWSKI SBD ENERGETYK RYBNIK RYBNIK 14 okrążeń 03:03:41