Artystycznie Aktywni 50+ 2014

,,W każdym z nas drzemie pewna niezbadana sfera, która, jeśli dojdzie do głosu, jest w stanie czynić cuda”

Coelho Paulo

Warsztaty plastyczno – teatralne adresowane były do osób 50 + mających chęć realizacji swoich pasji i zainteresowań. Poprzez aktywny udział, w trwających od 20 stycznia do końca maja zajęciach, seniorzy próbowali odnaleźć radość i sens jesieni życia realizując własne i wspólne marzenia.

Poznając tajniki aktorskie i plastyczne grupa 30 artystycznie aktywnych seniorów zinterpretowała teatralnie i scenograficznie wiersze Jana Brzechwy nadając inscenizacji wieloznaczny tytuł ,,Witajcie w NASZEJ bajce”. Na spotkaniu z publicznością 28 maja 2014 roku odbyła się prezentacja teatralna z własnoręcznie przygotowaną scenografią. Dowcipna i czytelna interpretacja Brzechwy połączona ze swobodą wykonań scenicznych i witalnością artystów była nagradzana gromkim brawami. Nie tylko inscenizacja wierszy w zabawnych kostiumach i z przymrużeniem oka, ale także piosenki w choreograficznych układach prowokowały aktorów i publiczność do śmiechu i dobrej zabawy.

Na zakończenie premierowego spektaklu odbył się wernisaż prac plastycznych wykonanych przez wszystkich uczestników warsztatów.

W czerwcu dodatkowo organizowany będzie będzie plener malarski dla uczestników zajęć.

Organizatorem warsztatów była Fundacja Elektrowni Rybnik, a autorkami projektu i prowadzącymi zajęcia Jadwiga Demczuk-Bronowska i Maria Budny-Malczewska. Partnerami projektu były: Rybnickie Centrum Kultury, Rada Dzielnicy Rybnicka Kuźnia, Uniwersytet Trzeciego Wieku.