Sauna Infrared

Kabina infrared (IR) przypomina tradycyjną saunę i często jest z nią mylona. To co rzeczywiście łączy to oddziaływanie ciepłem, które regeneruje i oczyszcza organizm.

Ciepło wytwarzane przez lampy podczerwieni wnika głęboko (do 4 cm) w ciało i rozgrzewa tkanki od wewnątrz. Promieniowanie IR dzięki głębszej penetracji wywołuje o wiele intensywniejsze zmiany w układach i narządach człowieka niż ciepło działające na organizm powierzchownie.

W wyniku działania promieni IR dochodzi do:

• poprawy układu sercowo naczyniowego poprzez zwiększenie pojemności wyrzutowej serca i częstotliwości akcji serca
  • przyspieszenia przemiany materii co wpływa na utrzymanie zgrabnej sylwetki, pozbycia się toksyn oraz tłuszczu co w efekcie daje pozbycie się cellulitisu opierając się na założeniu że podniesienie temperatury ciała o 10 stopni przyspiesza przemianę materii o ok. 30 %
  • zwiększenia elastyczności elementów miękkich stawu poprzez rozciągnięcie więzadeł, torebek stawowych, ścięgien, powięzi i błony maziowej stawu średnio o ok. 0,5 – 0,9 %.

Korzystanie z sauny IR

Po kąpieli pod natryskiem wchodzi się do kabiny (rozgrzewanie trwa 10 – 15 min). Podczas przebywania w kabinie dochodzi do ogrzewania ciała w wyniku działania promieni IR i wytworzenie ciepła wewnętrznego, w wyniku którego uruchamiają się procesy oddawania ciepła w postaci pocenia się.

Stopień i szybkość pocenia zależą od masy ciała, wieku, typu budowy ciała. Po osiągnięciu żądanej temperatury promienniki IR wyłączają się i następuje proces schładzania ciała. W trakcie przebywania w kabinie wywietrzniki górne powinny być otwarte w przeciwnym razie dojdzie do szybszego wyłączenia się żarników.

Należy zabrać ze sobą ręcznik do siedzenia, pod stopy i do ocierania potu. Seans trwa 35 min, po nim warto wziąć prysznic i napić się wody lub soku. Z kabiny można korzystać codziennie. Z kabiny mogą korzystać dzieci i osoby starsze (zawsze po zaciągnięciu porady lekarza).

Wskazania

Łagodzi ból różnego pochodzenia

• Bóle pleców wywołane stresem, przemęczeniem, chorobą zwyrodnieniową
  • Bóle stawów spowodowane intensywnym wysiłkiem
  • Bóle pochodzenie niedokrwiennego

Przyspiesza leczenie chorób takich jak

• Uszkodzenie tkanek miękkich
  • Porażenie nerwu twarzowego
  • Rwa kulszowa
  • Dnawe zapalenie stawów
  • Niedociśnienie
  • Zrost pooperacyjny
  • Skurcze i bóle menstruacyjne
  • Hemoroidy
  • Cukrzyca
  • Oparzenia

Niweluje negatywne skutki stresu

• Zmęczenie
  • Napięcie nerwowe
  • Złe samopoczucie
  • Apatię
  • Działa antydepresyjnie

Poprawia wygląd skóry poprzez co zalecana jest w

• Chorobach, profilaktyce i terapii cellulitisu
  • Chorobach skóry tj. grzybica, pokrzywka, łuszczyca
  • Bliznowcach
  • Oparzeniach
  • Odleżynach

Przeciwwskazania

• Niedoczynność nadnerczy
  • Układowy liszaj rumieniowaty
  • Stwardnienie rozsiane
  • Ostry uraz stawu
  • Hemofilia lub skłonność do krwotoków
  • Ciąża
  • Choroby nowotworowe

Szczególną ostrożność należy zachować przy obecności implantów chirurgicznych, wszczepów silikonowych, przyjmowaniu preparatów farmakologicznych, stosowaniu różnego rodzaju maści.

Godziny otwarcia

• poniedziałek – piątek: 8.30 – 22.00
  • sobota: 8.30 – 20.00

Cennik

• bilet: 8 zł
  • karnet – 10 wejść: 55 zł
  • Do każdego zakupionego karnetu 2 wejścia na siłownię GRATIS!