Mikołajkowy zawrót głowy – 06.12.2013 r.

6 grudnia o godz. 17.00 w Fundacji Elektrowni Rybnik z okazji Mikołaja na sali kameralnej Orion miało miejsce przedstawienie dla dzieci pt „Mikołajkowy zawrót głowy”. W przedstawieniu wzięło udział 5 osób (4 dorosłe oraz 1 dziecko – dziewczynka lat 7 była uczestniczka zajęć „Wielkiego Teatru Małego Atora”- Kasia Siedlaczek.

Obsada:

• Mikołaj (Andrzej Gorzawski)
  • Śnieżynka – Malwinka (Monika Postrzygacz)
  • Śnieżynka – Dobrusia (Beata Kabzińska)
  • Śnieżynka – Kasieńka (Kasia Siedlaczek)
  • Elf – Zgredek Fredek (Sylwia Maj-Okrzesik)

„Mikołajkowy zawrót głowy” to przezabawna historia, której akcja rozgrywa się w fabryce świętego Mikołaja. Jak co roku trwają gorączkowe przygotowania do podróży Świętego Mikołaja. Śnieżynki pakują prezenty, Mikołaj sprawdza sanie przed długą podróżą do dzieci, które śpią grzeczniutko by nad ranem znaleźć prezent pod choinką. Zgredek – Elf uwielbiający wszelkie psoty i figle, kradnie listy od dzieci podczas Mikołajowej drzemki. Skrzętnie chowa je w fabryce w zamian zostawiając robaki. Mając cichą nadzieję, że prezenty tym razem nie pozostaną w fabryce by mógł się nimi bawić. Śnieżynki są przerażone, gdy odkrywają brak listów, wiedzą z góry, kto za tym stoi. Próbują odzyskać skradzione listy, lecz Zgredek do niczego się nie przyznaje. Kiedy wkracza Mikołaj prawda wychodzi na jaw… Zgredek jest zmuszony oddać wszystkie listy… ale nie oddaje ich od razu… w zanadrzu, bowiem ma zagadki. W każdej zagadce jest podane miejsce ukrycia listu – jeśli śnieżynki odgadną zagadkę dostaną list. Śnieżynki odgadują zagadki listy wracają do Mikołaja i wszystko dobrze się kończy. Elf Zgredek przyznaje się do błędu i przeprasza za swoje psoty.

Przedstawienie łączy ze sobą interakcję pomiędzy aktorami a dziećmi. Widzowie są zapraszani do wspólnej zabawy, odgadywania zagadek oraz śpiewania znanych im mikołajkowych piosenek.. Panuje miła atmosfera pełna śmiechu i dobrej zabawy. Po przedstawieniu aktorzy schodzą ze sceny do dzieci i bawią się wspólnie przy muzyce tańcząc i śpiewając.