Kolorowy Ogród Sztuk

„Kolorowy Ogród Sztuk” to kolejny projekt realizowany w Fundacji EDF Polska przez grupę Artystycznie Aktywnych 50+ dla uczniów Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Rybniku.

Uczestnicy zajęć pod kierunkiem Jadwigi Demczuk-Bronowskiej (teatr) i Marii Budny-Malczewskiej (plastyka) brali udział we wspólnym projekcie plastyczno teatralnym, który miał także na celu przełamywanie barier, integrację grupy seniorów z uczniami SOS-W i ukazanie możliwości działań wolontariackich poprzez artystyczną pracę z dziećmi o specjalnych potrzebach. Uczniowie klasy VI i V z SO S-W przyjeżdżali przez dwa miesiące w każdy czwartek do Fundacji EDF aby w dwóch grupach, w profesjonalnie wyposażonych pracowniach doświadczać różnych wrażeń poprzez sztukę.

Wychowawczynie, pani Ewa Zbroszczyk i Ania Kirsek, które aktywnie włączały się w zajęcia pomagając tworzyć więź dzieci z dorosłymi mówią: „wszystkie podejmowane zajęcia dawały dzieciom i współtworzącym projekt dorosłym wiele wspólnej radości, zabawy, nauki i przyjaźni”.

W działaniach plastyczno – teatralnych grupy bardzo ważny był sam proces twórczy, gdzie główną rolę odegrały kolory. Scenariusz spektaklu o kolorach był inspiracją do działań plastycznych i teatralnych. Tak, poprzez zabawy teatralne, powstało barwne przedstawienie, a poprzez działania plastyczne bogata scenografia, wykonane wspólnie przez młodzież i seniorów w radosnej i twórczej atmosferze.

30 listopada o godz. 12.00 w Fundacji EDF na ul. Podmiejskiej odbędzie się zakończenie projektu zwieńczone przedstawieniem i wystawą plastyczną pt. ,,Grajmy w kolory”. Na przedstawieniu i wystawie obecne będą m.in. dzieci z Zespołu Szkolno – Przedszkolnego nr.13, dzieci z SOS-W i wiele innych gości.