Nowa energia na śląskim podwórku. Dziadkowie i wnuki grają razem.

Do udziału w projekcie zapraszamy dzieci w wieku 7-12 lat, z babciami, dziadkami lub innymi bliskimi dorosłymi.

Kto jeszcze pamięta, co to „fulek”, „klipa”, „cymbergaj”, „kulanie felgi”, „zośka”, „Ciuciubabka” puszczanie własnoręcznie wykonanych drachów czyli latawców, …. ? W trakcie naszych spotkań chcemy odtworzyć atmosferę dawnych dziecięcych zabaw i sposobu spędzania wolnego czasu na powietrzu i w domu. Żeby jednak nie zamykać się jedynie w tradycji, poprosimy dzieci, by pokazały nam aktualnie popularne gry i zabawy, zwiedzimy okolice elektrowni, wykonamy zdjęcia i własne gry , nauczymy się współdziałania w grupie oraz szacunku do tradycji, w atmosferze zabawy połączonej z odrobiną rywalizacji. Będziemy wspólnie bawić się, grać w gry podwórkowe, sportowe i planszowe, rozwiązywać łamigłówki, krzyżówki, rebusy, przypominać sobie, jak bawiło się w podchody i rozpalało ogniska, przy których nie mogło zabraknąć gawędy, śpiewu i pieczonej kiełbasy.

Wierzymy, że wynikiem współdziałania będzie nowa energia , która wzmocni więź kilku rodzinnych pokoleń.

Planujemy 6 spotkań w dwóch grupach, we wtorki i czwartki, w godzinach popołudniowych, w okresie od 20.06. – 8.07.

Pierwsze spotkanie 20.06. wtorek, godz. 15.00 i 17.15.

Szczegóły i zgłoszenia telefoniczne: tel.604 168 834 lub 502 712 055.

Projekt realizują Grażyna Zajączkowska oraz Ewa Czajkowska.

Plakat