Podsumowanie wyników zawodów szachowych

Dnia 2 października 2016 roku na obiekcie Fundacji EDF odbyły się Otwarte Mistrzostwa Szachowe Rybnika 2016 Młodzików. Do rywalizacji przystąpiło 26 młodzików do lat 10 z Mysłowic, Chorzowa, Rydułtów, Czerwionki – Leszczyn oraz Rybnika. Grano systemem szwajcarskim na dystansie 7 rund, po 15 minut na zawodnika.

Mistrzem Rybnika na 2016 rok wśród chłopców został Filip Jasionowski z TS Kuźnia zdobywając 6 punktów. Dobrze zaprezentowała się również drużyna TS Kuźnia Rybnik, która zajęła drugie miejsce zdobywając 15 punktów. Drużynę reprezentowali Filip Jasionowski, Adrian Mika, Piotr Stężały, Agata Stoltny, Fabian Bubnowski i Grzegorz Stężały.

Kolejnymi sukcesami może poszczycić się juniorka młodsza Emilia Jaros, która w finale Mistrzostw Polski w Koszalinie w grze błyskawicznej do lat 8 zdobyła 6 miejsce, a w grze szybkiej 12 miejsce.

W Mistrzostwach Międzywojewódzkich Młodzików w Turawie Emilia Jaros wśród dziewcząt zajęła 4 miejsce, zaś w Turnieju Szachowym w Chorzowie zajęła 3 miejsce do lat 8.

Kolejne wyniki, to zajęcie pierwszego miejsca przez Krystiana Hasińskiego w Międzynarodowym Turnieju Szachowy w Goleszowie w grupie rankingowej.

– Krystian Hasiński