Pomóżmy Oliwce!

Oliwia Szymiczek jest podopieczną Fundacji EDF Polska. Oliwka wraz z rodziną mieszka na osiedlu Rybnicka Kuźnia w Rybniku. Choruje na rzadką chorobę genetyczną Recklinghausena (Nerwiakowłókniakowatość). Jednym z przejawów tej choroby to złamanie lewej goleni i problem z jej zrośnięciem oraz z 5 cm krótszą nóżką. Przez niezrośnięcie tej kości powstaje staw rzekomy. Oliwia ma 10 lat i jej życie wyznaczają kolejne operacje, których przeszła już 12 w szpitalach w Łodzi, w Sosnowcu oraz w Piekarach Śląskich. Nadzieje na wyleczenie nóżki daje klinika Ortopedyczna w Poznaniu.

Dr med. Michał Walczak zaproponował innowacyjne leczenie czyli usunięcie stawu rzekomego, podanie preparatu sprowadzonego ze Stanów Zjednoczonych (który wzmocni kość) i założenie stabilizatora aparatu oraz wydłużenie nogi. W przypadku Oliwii najważniejszy jest czas, natomiast dla rodziców największym problemem są pieniądze. Operacja jest odpłatna i jej koszt to 18 tys. zł. Preparat na wzmocnienie kości, sprowadzony ze Stanów Zjednoczonych to koszt 20 tys. zł. Łącznie potrzebne jest 38 tys. zł.

Wpłat można dokonywać na subkonto Fundacji EDF Polska o numerze
66 1560 0013 2353 6765 9000 0010
z dopiskiem „Oliwia Szymiczek”

Możesz również kupić maskotkę z logotypem Fundacji EDF Polska w cenie 40 zł z czego połowa zostanie przeznaczona na operację Oliwii. Maskotki są dostępne na kasie basenu, Zakładu Rehabilitacji Leczniczej, Fitness Clubu oraz w sekretariacie Fundacji.