XXI Międzynarodowy Noworoczny Turniej Szachowy OPEN Rybnik 2016

Dnia 3 stycznia 2016 roku w Fundacji EDF Polska rozegrano XXI Międzynarodowy „Noworoczny” Turniej Szachowy, którego organizatorem była sekcja szachowa TS „Kuźnia” Rybnik. Do rywalizacji przystąpiło 55 uczestników m.in. z Kijowa (Ukraina), Ostrawy (Czechy) i Polski.

Turniej miał bardzo silną stawkę zawodników, gdyż w doborowym gronie, było dwóch arcymistrzów i trzech mistrzów międzynarodowych. Był to najsilniejszy od 10 lat pod względem sportowym turniej w Rybniku. Grano systemem szwajcarskim na dystansie 9 rund, po 15 minut na zawodnika. Od początku silne tempo narzucili reprezentanci Ukrainy. Zwycięzca turnieju Omelja Artem z Awangardy Kijów wygrał 7 pierwszych partii, zaś w dwóch ostatnich zremisował i mając w sumie 8 punktów został laureatem XXI Międzynarodowego „Noworocznego” Turnieju Szachowego.

Pozostałe dwa miejsca, również zdobyli reprezentanci Ukrainy, zaś czwarte zajął arcymistrz z Ostrawy Velicka Petr. O wysokim poziomie pozostałych uczestników świadczy pozostawienie na 11 miejscu Polskiego arcymistrza Heberlę Bartłomieja.

Jeżeli chodzi o gospodarzy TS „Kuźnia” Rybnik w klasyfikacji drużynowej zajęli dobre, trzecie miejsce w składzie: Mateusz Bober, Sebastian Hasiński, Filip Jasionowski, Adrian Mika, Oliwier Cieśla, Agata Stoltny i Magdalena Trybuś.

Wyniki końcowe

• 1 miejsce: Omelja Artem – 8 pkt. – Avangarda Kijów (Ukraina)
  • 2 miejsce: Grinew Valery – 7,5 pkt. – Avangarda Kijów (Ukraina)
  • 3 miejsce: Skhuran Daniil – 7 pkt. – LUKKS Kielce