Relacja z Finału Ogólnopolskiej Olimpiady Sportowej Seniorów – YOU WIN – Kraków 2015

Finał Ogólnopolskiej Olimpiady Sportowej Seniorów – YOU WIN już za nami. Z nadsyłanych przez seniorów podziękowań jasno wynika, że już liczą na kolejną edycję. Wszyscy jednym głosem podkreślają, że tego pamiętnego dnia w Krakowie zapanowała niepowtarzalna atmosfera dzięki  „młodym duchem sportowcom”.

26 września, o godz. 10.00 rozpoczęto oficjalne otwarcie Olimpiady. Nie obyło się bez uroczystego odśpiewania hymnu narodowego, przemarszu seniorów, których reprezentanci trzymali tabliczki miast, zaznaczając tym samym jakie miasta reprezentują. Kolorowe korowody grup maszerowały wokół stadionu. Każda grupa miała reprezentacyjne stroje  oraz przygotowane na tę okazję  drużynowe okrzyki. Wszystkich połączył entuzjazm i radość mimo, że deszcz tego dnia nie dawał za wygraną.

301_resizeUczestników, w imieniu organizatorów, przywitał serdecznie Jan Makowski – Prezes Fundacji EDF Polska. Nie mogło zabraknąć również ciepłych słów z ust Bogdana Dąsala – pełnomocnika Prezydenta Miasta Kraków ds. osób niepełnosprawnych. Głos zabrał także wiceminister ds. europejskich – Rafał Trzaskowski. Gościem specjalnym olimpiady był senator Bogdan Klich, rodowity mieszkaniec Krakowa, który Prezesowi Fundacji EDF Polska, wręczył medal, dziękując tym samym za organizację tego wyjątkowego wydarzenia. „Dajecie szansę wszystkim, którzy chcą być aktywni w mojej grupie wiekowej 50+ i za to bardzo dziękuje „- powiedział  senator wręczając wzruszonemu Prezesowi odznaczenie.

Nie zawiodły również ogólnopolskie media, które objęły patronat nad wydarzeniem. Wywiadów z organizatorami oraz seniorami nie było końca. Każdy senior z wielkim zaangażowanie opowiadał o swoich przygotowaniach, o tym  kto namówił go do udziału i kto teraz trzyma za niego kciuki. Wszyscy zgodnie w wywiadach podkreślali, że jest to często ich przygoda życia.

Olimpiada rozpoczęła się niemal równocześnie, w czterech punktach działań sportowych Krakowa. Pod okiem zawodowych sędziów przeprowadzono, zgodnie z regulaminem finałowe rozgrywki. Najcięższą sytuację mieli zawodnicy lekkoatletyki oraz nordic walking bowiem deszcz utrudniał zadanie. Jak się jednak okazało to nie była dla nich żadna przeszkoda. Takiego entuzjazmu, zaangażowania, radości oraz empatii seniorów mógłby pozazdrościć niejeden młody człowiek. Każdy w odpowiednim stroju sportowym przygotowywał się rozgrzewką do swojego występu. Na twarzach uczestników często rodziło się skupienie. Z drugiej strony każdy podtrzymywał na duchu drugiego, trzymając za niego kciuki. Do zawodów podeszli w pełni profesjonalnie, o czym już organizatorzy mogli przekonać się podczas eliminacji.

242_resizePodczas wręczania dyplomów i medali łez szczęścia, radości oraz wzruszenia nie było końca.  Zwycięzcy otrzymali wyjątkowe  prezenty ufundowane przez EDF Polska S. A. oraz gadżety  z miast Rybnik, Kraków i Gdańsk.

Medale wręczali: Prezes Fundacji EDF Polska – Jan Makowski, Członek Zarządu Fundacji EDF Polska – Stanisław Wójtowicz, Przewodniczący Rady Dzielnicy Bronowice (Kraków), Wiceprezes Zarządu Małopolskiego Stowarzyszenia Społeczno-Sportowego Sprawni-Razem – Bogdan Smok oraz wielokrotny mistrz Polski w judo i medalista mistrz Europy i świata Wojciech Dworczyński.

Gorącą atmosferę zapewniły nie tylko zawody sportowe, ale i kończący wydarzenie piknik olimpijski na który został przygotowany różnorodny program artystyczny. Humor nie opuszczał nikogo.

179_resizeZa pomoc w zorganizowaniu finałowego wydarzenia Fundacja EDF Polska jeszcze raz dziękuje Bogdanowi Smok, którego pomoc przyczyniła się do sukcesu tego wydarzenia.

Olimpiada uświadomiła nam, że tego rodzaju działania są niezbędne. Celem nadrzędnym było wykształcenie wśród  starszego pokolenia dbania o własne zdrowie, dobrą kondycję fizyczną, zrozumienia potrzeby ruchu, jego znaczenia dla sprawności fizycznej i psychicznej.  Patrząc na uśmiech seniorów już wiemy, że cel został osiągnięty.

Klasyfikacja medalowa – drużynowa
Miejsce Miasto Złote medale Srebrne medale Brązowe medale Ogólnie