Kosmetyki

• maski do włosów: 3 zł
  • peeling cukrowy: 3 zł

Sól peelingowa drobnoziarnista

Peeling to podstawowy zabieg w domowej pielęgnacji naszego ciała. Odpowiednio dobrany i stosowany ma same zalety. Peeling nie tylko odmładza skórę i przeciwdziała jej starzeniu się, ale sprawnie radzi sobie także z przebarwieniami i nierównościami skóry.

Peeling jest świetnym przygotowaniem do kolejnych zabiegów pielęgnacyjnych, gdyż pozbawienie zrogowaciałego naskórka pozwala skórze lepiej wchłaniać substancje odżywcze, dostarczane jej w postaci balsamów, kremów i żelów m.in. anty-cellulitowych czy olejków.

Peelingi solne w porównaniu do cukrowych i kremowych z drobnymi drobinkami ściernymi mają charakter oczyszczający dla naszego ciała. Dogłębnie usuwają martwy naskórek jednocześnie poprawiając krążenie i dotleniając skórę. Bazowy składnik – sól – działa przeciwzapalnie i odkażająco, jest przydatna w leczeniu chorób skóry m.in. chroniąc ją poprzez tzw. płaszcz solny, który przez działanie osmotyczne wspomaga nawilżenie skóry. Ponadto silne złuszczanie soli jest pomocne przy chropowatych i mocno zgrubiałych fragmentach na naszym ciele miejsca na skórze (kolana, stopy, łokcie), sprawiając że i one staną się gładkie.

Stosowanie peelingu solnego

Peeling stosowany systematycznie 1-2 razy/tydzień to podstawowy zabieg pozwalający utrzymać skórę naszego ciała w dobrej kondycji. Dzięki temu pozbywamy się “starego naskórka”, a nasza skóra pozostaje gładka i świeża.

Sposób użycia

Po wejściu do sauny, czekamy ok. 3-5 minut, aż pory skóry „otworzą się” dzięki temperaturze. Peeling należy wcierać kolistymi ruchami w całe ciało z pominięciem miejsc intymnych, twarzy oraz ewentualnych ran czy zadrapań. Po natarciu należy spędzić w saunie jeszcze do 5 minut delikatnie wmasowywując pozostałe drobinki peelingu pozostałe na ciele.

Po tym czasie wychodzimy z sauny udając się pod prysznic. Nie należy zmywać mydłem pozostałej na ciele delikatnej powłoki olejowej, która optymalizuje efekt nawilżenia i miękkości wypeelingowanej skóry.

Naturalny krem miodowy z ekstraktem z fińskiego torfu

Naturalny kosmetyk do sauny i łaźni. Działa łagodząco na obrzęki i bóle mięśniowe. Pielęgnuje skórę. Efekt leczniczy jest osiągany dzięki biologicznej aktywności składników torfu, miodu i dzięgielu. Składniki te stymulują metabolizm oraz działają bardzo korzystnie na różne rodzaje cery. Przez całe stulecia legendarne piękne kobiety dla podtrzymania młodości, pięknej skóry, pięknych włosów stosowały kosmetyki zawierające miód. Kleopatra stosowała kąpiele w oślim mleku i miodzie. Poppea, żona cesarza Nero używała mieszaniny mleka i miodu w formie okładów podtrzymujących piękny, młody wygląd jej twarzy.

Gdy powstawały pierwsze fabryki kosmetyków w XIX w. miód był częstym ich składnikiem. Współczesne wytwórnie kosmetyków powracają do starych receptur i coraz częściej stosują miód w swoch wyrobach. Ostatnie badania naukowe potwierdzają bowiem silne działanie antybiotyczne miodu. Miód hamuje rozwój bakterii, grzybów, wirusów, pierwotniaków.

Naturalnie nawilża skórę

Zdolność skóry do utrzymywania odpowiedniej wilgotności jest warunkiem jej elastyczności, miękkości, gładkości. Z upływem czasu, zwłaszcza gdy skóra jest wystawiona na działanie niekorzystnego środowiska, różnych środków chemicznych traci zdolność utrzymywania wody, staje się sucha, pomarszczona. Miód jest środkiem pomagającym w nawilżeniu i utrzymaniu odpowiedniej wilgotności skóry. Stąd jest naturalnym składnikiem wszelkiego rodzaju kosmetyków, nawet tych do delikatnej skóry, w tym dzieci.

Stosowanie

Podczas relaksu w saunie (ok. 3-5 minut od wejścia), rozsmarować krem na ciele lub na wybranych jego częściach poprzez delikatne wmasowywanie. Pozostawić przez jakiś czas, a następnie spłukać wodą, bez użycia mydła.

Może być stosowany poza sauną, jako krem do pielęgnacji twarzy. Doskonale sprawdza się także jako krem do pielęgnacji stóp, szczególnie przy kąpielach stóp.

KREM JOGURTOWY

Jogurt jest idealny do stosowania na skórę suchą i zmęczoną.

Jogurt nadaje się świetnie do pielęgnacji skóry, ponieważ odświeża ją i chłodzi. Poza tym jest bardzo dobrze tolerowany, więc nadaje się także do pielęgnacji skóry wrażliwej. Naturalne białka zawarte w jogurcie są łatwo wchłaniane przez skórę, sprawiając, że staje się ona bardzo delikatna. Po zastosowaniu tej maseczki skóra jest bardziej sprężysta i wygląda zdrowiej

Sposób użycia

Wchodzimy do łaźni parowej i czekamy około 3-5 minut aż pory skóry otworzą się i będą gotowe na przyjęcie kosmetyku. Następnie wcieramy maseczkę jogurtową w całe ciało i spędzamy w łaźni jeszcze ok 3,4 minut pozwalając jogurtowi wchłonąć się w skórę. Po wyjściu udajemy się pod prysznic gdzie pozwalamy strumieniowi wody spłukać nadmiar pozostałego na skórze kosmetyku.

MASECZKI DO WŁOSÓW

Maseczki na włosy zależnie od rodzaju, regenerują, wzmacniają i poprawiają stan włosa. W połączeniu z łaźnią parową wzmacniają cebulki włosów oraz skórę głowy. Ważne, żeby dobrać odpowiedni rodzaj maseczki do swoich włosów.

Stosowanie

Wchodzimy do łaźni parowej i czekamy około 3-5 minut aż pory skóry otworzą się i będą gotowe na przyjęcie kosmetyku. Następnie wcieramy maseczkę we włosy oraz skórę głowy. Siedzimy w łaźni parowej do momentu do którego sprawia nam to przyjemność. Jeżeli wyjdziemy przed upłynięciem kwadransa to należałoby zawinąć włosy i głowę w ręcznik by kuracja trwała pełne 15 minut.