Spotkanie Rodzinne – Biblioteka Miejska (24.11.2016 r.)

24 listopada uczestnicy artystycznego projektu organizowanego w Fundacji EDF Polska pt. „POMAGAM SOBIE I INNYM – RAZEM JEST NAM PO DRODZE”, według autorstwa Marii Budny-Malczewskiej i Jadwigi Demczuk-Bronowskiej, gościli w Powiatowej i Miejskiej Bibliotece Publicznej w Rybniku. Grupa ARTYSTYCZNIE AKTYWNI 50 „PLUS” z Fundacji EDF z uczestnikami zajęć ze Środowiskowego Domu Samopomocy Cogito Noster, zaprezentowała, przygotowaną wspólnie miniaturę teatralną pt. „SPOTKANIE RODZINNE”.

Spotkanie inspirowane „żywym obrazem z tekstem własnym”, stworzonym przez uczestników projektu na podstawie wybranego obrazu i biografii francuskiego malarza XIX wieku Jean Frédéric Bazille (widzowie zostali też wprowadzeni w wybrane szczegóły życiorysu artysty), zakończyło się wspólnym malowaniem.

Wszystkie prace, które są efektem wspólnych z publicznością działań malarskich, przeznaczone będą na aukcję na cele charytatywne.