Wernisaż wystawy fotografii Mariana Miełka „Mój święty spokój – ptaki”

Zapraszamy na wernisaż wystawy „Mój święty spokój – ptaki” Mariana Miełka, która odbędzie się w czwartek 15.12 o godz 18:00 w Galerii Format (dolny hol Fundacji EDF Polska). Wstęp wolny!

O wystawie

Fotografia przyrodnicza, a zwłaszcza fotografowanie ptaków to jedna z najpiękniejszych, ale i jedna z najbardziej wymagających dziedzin fotografii. To ciągłe poszukiwanie wymarzonego kadru, dające radość i zachwyt obcowanie z przyrodą, bo cóż może być przyjemniejszego od podglądania ptaków w ich naturalnym środowisku i utrwalanie ich zachowań aparatem fotograficznym.

„Fotografia pomaga widzieć” (Berenice Abbot), widzieć zatrzymane w czasie chwile, których nigdy nie zobaczymy w czasie rzeczywistym, momenty których nie sposób opisać słowami „Główny powód robienia zdjęć to niemożliwość wyjaśnienia czegoś słowami” (Elliott Erwitt).

Wielu ludzi w różny sposób szuka spokoju ducha, większości się to nie udaje. Fotografia ptaków miała być moim świętym spokojem, może kiedyś tak będzie, a tymczasem muszę się pogodzić z tym, że oczekiwane efekty w tej dziedzinie fotografii przychodzą bardzo powoli, stopniowo, proporcjonalnie do ilości nieprzespanych poranków, czasu poświęconego obserwacji ptaków, dni spędzonych w czatowniach, pochłoniętej wiedzy teoretycznej, czyli wszystkiego tego co skutkuje tzw. doświadczeniem. Początkowy etap wymaga pokory, mocnego charakteru i determinacji.

Osoby które rozpoczynają przygodę z fotografią ptaków do których i ja się zaliczam, muszą się z tym pogodzić sami w sobie, jeżeli od razu tego nie zaakceptują, przygoda z ptasią fotografią bardzo szybko się zakończy.

Kiedyś znany fotografik Alfred Eisenstaedt powiedział:: „Współpraca z ludźmi jest istotniejsza od współpracy z przysłoną aparatu”. I to dzięki współpracy z niewielką grupą miłośników fotografii przyrodniczej, dzięki ich uprzejmości i gościnności, dzięki ich chęci do dzielenia się swoją wiedzą i doświadczeniem, moja przygoda z tą dziedziną fotografii jeszcze trwa i rozwija się, za co im wszystkim bardzo dziękuję.

Projekt „Mój święty spokój – Ptaki” jest krótkim przekrojem przez początkowy dwuletni okres zmagania się z ptasią fotografią. W tym czasie całkowicie zmieniły się moje poglądy na temat tej dziedziny fotografii. Mądre są słowa „Zdjęcia się nie robi, lecz tworzy” (Ansel Adams), ponieważ nic w tej fotografii nie jest zostawione przypadkowi, wszystko trzeba wymyślić i zaaranżować, nawet zachowanie modela jakim jest fotografowany ptaszek, aczkolwiek jego zachowanie jest zawsze największą niewiadomą. I tak jak powiedział kiedyś Alfred Stieglitzt „Wyrafinowaną rzeczą w fotografii jest uczynić rzeczywistość czymś więcej od niej samej”, więc tworzę taką rzeczywistość i tworzę tę fotografię i mam nadzieję że kiedyś odnajdę w tym „MÓJ ŚWIĘTY SPOKÓJ”

Marian Miełek

O autorze

MARIAN MIEŁEK ur. w 1959r. w Radlinie, od ponad trzydziestu lat mieszkaniec Marklowic, długoletni pracownik KWK „Marcel”. Przygodę z fotografią rozpoczął we wczesnych latach młodzieńczych, czynnie uczestnicząc w przedsięwzięciach fotograficznych w Klubie Fotograficznym w ZDK w Radlinie, w Jastrzębskim Klubie Fotograficznym „NIEZALEŻNI” oraz w Klubie Fotograficznym „FORMAT” w Rybniku.

Artysta Fotografik – członek ZWIĄZKU POLSKICH ARTYSTÓW FOTOGRAFIKÓW. Nagrodzony i wyróżniony w kilkudziesięciu konkursach fotograficznych o randze ogólnopolskiej i międzynarodowej.

Wystawy indywidualne takie jak:

• „PRZYRODA W MAKROFOTOGRAFII”
  • „NIE TYLKO WĘGIEL”
  • „SÓL ZIEMI”
  • „JAK NA MARSIE”
  • „SZYBCY I MOKRZY”
  • „OD KLASYKI DO ABSTRAKCJI W MARTWEJ NATURZE”
  • „PORTRET”
  • „W STAREJ CEMENTOWNI”
  • „CZARNE WSPOMNIENIA”
  • „MÓJ ŚWIĘTY SPOKÓJ – PTAKI”
  • „OCALIĆ OD ZAPOMNIENIA – STARA KOPALNIA”
  • „WSZYSTKIE KSIĘŻYCE JOWISZA – MAKROFOTOGRAFIA”

Wystawy nieprzerwanie prezentowane są w Galeriach Górnego Śląska.

Marian Miełek, tel.: 880 251 007
e-mail: marian-mielek@wp.pl
www.marianmielek-art.pl

Wystawę będzie można odwiedzić do końca stycznia 2017.