XXII „Noworoczny” Międzynarodowy Turniej Szachowy OPEN Rybnik 2017

Początek roku 2017 dla szachistów rozpoczął się pracowicie, gdyż 6 stycznia w Fundacji EDF Polska rozegrano tradycyjny XXII „Noworoczny” Międzynarodowy Turniej Szachowy, którego organizatorem była sekcja szachowa TS „Kuźnia” Do rywalizacji przystąpiło 46 uczestników z Czech i Polski m.in. Ostrawy, Łodzi, Krakowa, Opola, Dąbrowy Górniczej, Raciborza, Kędzierzyna, Żywca, Czeladzi , Zabrza, Czeladzi Tych i Rybnika.

Była to kolejna najsilniejsza impreza szachowa zorganizowana od wielu lat w Rybniku. Potwierdzeniem ,był udział arcymistrza, trzech mistrzów międzynarodowych i dwóch mistrzów FIDE.

Grano systemem szwajcarskim na dystansie 9 rund, po 15 minut na zawodnika.

W klasyfikacji indywidualnej pewne zwycięstwo odniósł arcymistrz Zbigniew Pakleza z Dąbrowy Górniczej, który zdobył 8,5 punktów. Drugi był mistrz międzynarodowy Dominik Orzech Budowlani Łódź z dorobkiem 7,5 punktów, zaś trzecie miejsce zajął mistrz FIDE Tadeusz Helis Skoczek Czerwionka – Leszczyny zdobywca 6,5 punktów.

W klasyfikacji drużynowej kolejność była następująca:

• 1 miejsce Silesia Racibórz – 19,5 punktów
  • 2 miejsce MKSz Rybnik – 19,5
  • 3 miejsce TS „Kuźnia” Rybnik – 17,5

Potwierdzeniem dobrej organizacji szachowych imprez, jeżeli chodzi o pozom sportowy oraz ilość uczestników, było przeprowadzenie pod koniec roku 2016 VIII Międzynarodowego Turnieju Szachowego Przyszłych Arcymistrzów w którym wzięło udział 119 uczestników w tym 28 szachistów z Czech i Słowacji.

Działalność całoroczna sekcji szachowej TS „Kuźnia” jest współfinansowana przez miasto Rybnik.

Sporządził: Hasiński Krystian