Zbieramy pieniądze na operację Oliwii Szymiczek podczas Mikołajek w Fundacji EDF Polska

6 grudnia, o godz.17.30 zapraszamy do Fundacji EDF Polska na bajkę w wykonaniu Teatru YAPA z Krakowa oraz kiermasz świąteczny. Wstęp bezpłatny.

oliwia-szymiczek-webPodczas imprezy będziemy sprzedawać misie z logotypem Fundacja EDF Polska, w cenie 40 zł. Połowa tej kwoty zostanie przekazana na operację Oliwii Szymiczek. Dodatkowo dziesięciu wolontariuszy Fundacji będzie zbierać do puszek pieniądze na operację dziewczynki, która jest mieszkanką naszego miasta i pilnie potrzebuje pomocy. Liczymy na Wasze otwarte serca. Poniżej historia Oliwii.

Oliwia z rodziną mieszka na ulicy Mglistej, osiedle Rybnicka Kuźnia w Rybniku. Choruje na rzadką chorobę genetyczną Recklinghausena (Nerwiakowłókniakowatość). Jednym z przejawów tej choroby to złamanie lewej goleni i problem z jej zrośnięciem oraz z 5 cm krótszą nóżką. Przez niezrośnięcie tej kości powstaje staw rzekomy. Oliwia ma 10 lat i jej życie wyznaczają kolejne operacje, których przeszła już 12 w szpitalach w Łodzi, w Sosnowcu oraz w Piekarach Śląskich. Nadzieje na wyleczenie nóżki daje klinika Ortopedyczna w Poznaniu.

Dr med. Michał Walczak zaproponował innowacyjne leczenie czyli usunięcie stawu rzekomego, podanie preparatu sprowadzonego ze Stanów Zjednoczonych (który wzmocni kość) i założenie stabilizatora aparatu oraz wydłużenie nogi. W przypadku Oliwii najważniejszy jest czas, natomiast dla rodziców największym problemem są pieniądze. Operacja jest odpłatna i jej koszt to 18 tys. zł. Preparat na wzmocnienie kości, sprowadzony ze Stanów Zjednoczonych to koszt 20 tys. zł. Łącznie potrzebne jest 38 tys. zł.

Oliwia będzie podopieczną Fundacji EDF Polska. Lada moment będziemy drukować ulotki z jej bezpośrednim numerem konta, którym zarządzać będzie Fundacja, mówi Jan Makowski, Prezes Fundacji EDF Polska.

Zapraszamy zatem na zabawę Mikołajkową, bo to też będzie możliwość pomocy dla Oliwii, która będzie gościem specjalnym tego wydarzenia. Zróbmy wszystko, co w naszej mocy, żeby młoda Oliwia mogła zapomnieć o swoich troskach i jak inne dzieci w końcu biegać, czy jeździć na rowerze.