Teatr Mariana Bednarka

Teatr powstał w 1992 r. w Rybniku-Niedobczycach.
Od 1996 działa przy Fundacji EDF Polska. Głównym tworzywem teatru jest metafora, podbudowana dynamiczną plastyką scen i grą aktora, ale także światłem, tańcem, ruchem i słowem.

Fabuła i muzyka (a właściwie specyficzny dla tego teatru rytm) stanowią spoiwo i urodę każdego spektaklu. Teatr zrealizował 22 spektakle , 3 etiudy , 3 performance i 3 happeningi, które wystawiał na najważniejszych festiwalach teatru alternatywnego w kraju (poznańska MALTA, Krakowskie Reminiscencje Teatralne, Łódzkie Spotkania Teatralne), a także na Międzynarodowym Festiwalu Działań Ulicznych LA STRADA w Kaliszu, na Międzynarodowym Festiwalu WERTEP w Białowieży, w Teatrze Witkacego oraz za granicą, m.in. we Francji i na Ukrainie.

Spektakle zrealizowane

Spektakle zrealizowane: Strojenie, Muchy-Dwoje, Szprotowisko, Pozytywka, Źródło, Pressum, Spektakl O..., Pytajnia, Był sobie facet, GUK–Kompozycje Krawca, Opowieść o kolorach cz. I, Opowieść o kolorach cz. II (niezależna), Człowiek i Papier, Drżenie, Skóra, Ballada o kwadracie, Najbliższa przestrzeń (etiuda), Rozmowa (etiuda),Wena (performance), Czarny Punkt (etiuda), Korespondenci, Ojojoj w akcji (performance), UPY, Piosenka Ajajaj (performance), Rurarze, Niedotowane, Przyśpiewka o szmacie (performance), Kolejka Zusowska – Sen Autora.

Spektakle nagrodzone

• ŹRÓDŁO - I Nagroda, Międzynarodowy Festiwal Młodzieży, Cieszyn 1998
  • MUCHY-DWOJE - Grand Prix, XXI Tyskie Spotkania Teatralne, 1994
  • STROJENIE - Nagroda Specjalna, I Niedobczycka Wiosna Teatralna, 1993